top of page

Kleur in je interieur!

de basis van de kleuren

Heb jij meer behoefte aan kleur in jouw interieur? studioBIRD geeft hier 3 tips voor het kiezen en combineren van kleuren. Het belangrijkste is dat de kleuren in balans zijn met de rest van het interieur.


Om een balans te creëren en de kleuren goed te kunnen combineren wordt er gebruik gemaakt van de kleurencirkel. Op basis van deze cirkel kan je makkelijker opzoeken welke kleuren bij elkaar passen. Dit kan op basis van drie regels; contrasterend, harmonieus en de ton-sur-ton combinaties. Daarnaast kiezen we een basiskleur(en) en accentkleuren. De basiskleuren worden het meeste toegepast omdat dit voor eenheid zorgt in je interieur. Deze pas je toe op grote vlakken en/of grotere meubels. De accentkleuren laat je terug komen in de accessoires en kleinere meubels en objecten.

woonkamer van een interieur met veel kleur met een licht grijze vloer en wanden

Stap 1: zo kies je de kleur(en)

Om de basiskleuren te kiezen van je interieur kan je denken aan ruimtes waar je je fijn voelde. Denk aan de sfeer die je zou willen in de ruimte waar je de kleuren gaat toepassen en beeld je in wat voor kleuren daar voor jou bij passen. Verzamel plaatjes op Pinterest van interieurs die bij jou gevoel en de sfeer die je voor ogen heb zouden passen. Elke kleur geeft een ander gevoel en een andere associatie. Koude kleuren zoals blauw en groen geven een rustgevend gevoel waarbij warme kleuren zoals rood en oranje meer krachtig en energiek aanvoelen.


Kijk of de kleuren die je kiest ook passen bij de ruimte en activiteiten die er plaatsvinden. Is het een ruimte die bijvoorbeeld inspiratie moet geven of jou meer rust? Is het een ruimte waar je wil concentreren of waar juist meer energieke of sociale activiteiten plaatsvinden? Pas de basis kleuren toe op grote vlaktes zoals de vloeren, wanden, plafonds en grote meubels.


De basiskleur van de afbeelding hieronder is licht grijs. Vervolgens zijn er vier accentkleuren toegepast; turquoise, geel, rood roze en lila. Geel-lila en turquoise-rood zijn complementaire kleuren. Op deze manier is er een balans in het kleuren schema.


interieurontwerp met kleurijke meubels en veel accentkleuren zoals turquoise, geel en roze
Stap 2: zo maak je een kleurencombinatie

Om een juiste combinatie te maken tussen de diverse kleuren zijn er een aantal tips die je kan aanhouden als uitgangspunten. Maak een levendige kleurencombinatie tussen de accentkleuren zoals de afbeelding hierboven. Gebruik complementaire kleuren uit de kleurencirkel als accentkleuren. Dit geeft een hoog constaterend effect waardoor je interieur er meer uitspringt. Mocht je meer willen gaan voor een rustigere look and feel dan kan je het houden bij de ton-sur-ton combinaties. Dit houdt in dat je juist meer diversiteit in de tonen binnen één kleur gaat kiezen. Dit zorgt ervoor dat er juist geen elementen uit springen in het interieur en geeft een rustige uitstraling. Bepaal weer aan de hand van jou eigen gevoel en persoonlijke smaak wat het beste past binnen de ruimte. Waar voel jij je het fijnste bij en geeft een perfecte vertaling van jou als persoon!


Stap 3: waar kleur in je interieur?

Hoe en waar kan je de kleuren in toepassen? Het is minstens zo belangrijk hoe en waar je de kleuren precies toepast en in welke verhouding. Bij de kleuren kiezen denk je waarschijnlijk gelijk alleen aan muurverf maar er zijn vele andere manieren om deze terug te laten komen. Om het een geheel van de maken in jouw interieur is het belangrijk om diverse materialen en toepassingen te gebruiken. Op deze manier komt het verspreid terug in het geheel. Denk bijvoorbeeld aan behang, tegels, meubels, accessoires en vloerkleden. Zo ontstaat er nog meer een balans.


Kies voor de basiskleuren voor grote meubels, behang, vloerafwerkingen en eventueel vloerkleden en pas de accentkleuren toe op de accessoires, kleinere meubels, kleine oppervlaktes behang, tegels of wanden. Kijk of je in materialen ook kan variëren om zo diverse structuren te hebben van de kleuren.


persoonlijk kleuradvies nodig?

Wil jij graag meer advies voor jouw interieur of wil je graag een persoonlijk interieurontwerp op basis van jouw wensen en eisen? Neem gerust contact op en dan plannen we een gratis kennismakingsgesprek in.


interieurontwerp van een open keuken met de eetkamer met een houten vloer en geel en roze interieurkleuren

Comentarios


bottom of page